• The Herons hanteert het NOC*NSF Protocol Verantwoord Sporten
  aangevuld met het KNBSB protocol voor honk- en softbal.
  Neem deze door voorafgaand aan het bezoek aan ons ballpark.

  Algemeen

  • Ben je ziek of heb je symptomen, blijf thuis.
  • Volg de aanwijzingen op het ballpark.
  • Houdt 1,5 meter afstand.
  • Was of desinfecteer je handen.
  • Het clubhuis is gesloten.
  • Vermijd drukte.

  Spelers

  • Volg de algemene aanwijzingen.
  • Houdt 1,5 meter afstand tijdens de training als dat kan.
  • Spelers < 18 jaar mogen blijven trainen in hun normale samenstelling.
  • Spelers 18+ mogen trainen in groepen van 4 personen op 1,5 meter.
  • Gebruik zoveel mogelijk eigen materialen.
  • Vermijd het gebruik van de dug-outs.
  • Kleedkamers zijn beperkt open, douche zoveel mogelijk thuis.

  Publiek

  • Toeschouwers zijn niet toegestaan.
  • Het clubhuis is gesloten voor de rest van het jaar.
 • Coronadossier

  UPDATE: 14-12-2020: Met ingang van woensdag 15 december 2020 gelden de nieuwe maatregelen die invloed hebben op de binnensport en dus ook onze wintertraining die normaliter start in de eerste week van januari. 

  De KNBSB geeft het volgende aan; 

  "..Premier Mark Rutte heeft maandagavond vanuit het Torentje in Den Haag aangekondigd dat per dinsdag 15 december 00.00 uur een harde lockdown in Nederland van kracht is. Dit houdt in dat sporten in de binnenruimte niet is toegestaan. Buiten sporten mag wel:

  • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal 1,5 meter afstand.
  • Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen bij de eigen club, maar ook alleen buiten.

  Gevolgen voor honkbal en softbal
  Voor honkbal en softbal betekent dit dat indoor activiteiten zoals winterscholen en indoor toernooien tot en met dinsdag 19 januari niet kunnen doorgaan. De binnensportaccommodaties zijn op last van de Rijksoverheid gesloten.."

  Wanneer er weer getraind kan worden zullen wij jullie direct informeren.


  UPDATE: 18-10-2020: Met ingang van woensdag 14 oktober 2020 22:00 gelden nieuwe maatregelen die direct invloed hebben op onze sport. De KNBSB schrijft hierover het volgende. 

  1. Alle competities voor senioren en jeugd worden stilgelegd.
  2. Voor 18 jaar en ouder geldt dat trainingen uitsluitend zijn toegestaan met een maximale groepsgrootte van 4 personen per veld en met continue inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel.
  3. Jeugdteams tot 18 jaar mogen ‘gewoon’ blijven trainen. Wedstrijden onderling met teams van de eigen vereniging zijn toegestaan.

  Alle clubhuizen zijn gesloten voor minimaal 4 weken vanaf woensdag de 14e. In feite is hiermee ons seizoen ook ten einde. Het wordt nog even puzzelen hoe we de afronding van het seizoen gaan invullen. De verwachting is dat we geen activiteiten meer kunnen organiseren in 2020.

  Zodra er weer updates zijn zullen wij deze communiceren. 


   UPDATE: 29-09-2020: Naar aanleiding van de persconferentie van gisteravond 28 september moeten wij ook helaas een aantal ongezellige en in eerste instantie wellicht onpraktische regels hanteren. 

  Als eerste! Het clubhuis is vanaf dinsdag 29 september gesloten. Het voorportaal zal geopend worden door de coaches voor toegang tot de AED, verbandkoffer etc. Het is niet toegestaan in het clubhuis te verblijven. 

  Ten tweede, vanaf dinsdag 29 september is thuispubliek niet meer toegestaan op het ballpark. Dat raakt aankomend weekend al 10 wedstrijden en zal voor coaches en begeleiders van de jongste spelers extra inspanningen vereisen. Oproep aan alle ouders van spelers die dit weekend thuis spelen is dan ook om de kids op tijd op te halen. Wachten op het parkeerterrein mag.
  UITZONDERING op deze regel zijn chauffeurs van bezoekende teams met kinderen jonger dan 18 jaar. De chauffeurs mogen wel bij de wedstrijd aanwezig zijn. 

  Qua uitoefening van de sport is er niet veel veranderd. Ben je ziek of heb je symptomen, meldt je af bij de coaches en hanteer de richtlijnen van het RIVM. Tijdens spelsituaties is het geoorloofd om de 1,5 meter regel los te laten, maar buiten het veld dient deze afstand wel gehouden te worden. Was je handen en gebruik zoveel mogelijk je eigen materiaal. Roep en schreeuw niet tijdens de wedstrijd en gebruik geen kauwgom of zonnebloempitten om spugen te voorkomen.

  Bovenal, maak plezier en probeer die laatste wedstrijden nog te genieten van het feit dat we mogen spelen! Ook al is dat wellicht met "gedoe" en beperkingen. 


   UPDATE: 14-08-2020: Naar aanleiding van verscherpte maatregelen aangekondigd door de overheid op 10 augustus heeft NOC*NSF het Generiek Protocol Verantwoord Sporten aangepast. Tevens is het protocol herschreven en is de tekst begrijpelijker en korter geworden.

  Qua sporten is er niets veranderd en gelden de regels zoals die eerder gecommuniceerd zijn. Dus.. 1,5 meter afstand tenzij je actief sport, jonger bent dan 17 jaar of tot 1 gezin of huishouden behoort. 

  Waar wel strenger naar gekeken wordt is de horeca en horeca gelieerd aan de sport zoals kantines en clubhuizen. Op dit moment gelden er bij ons in het clubhuis al regels, maar het kan voorkomen dat we genoodzaakt worden om te placeren, dat wil zeggen dat je een vaste zitplaats moet hebben om binnen te mogen zitten en dat we persoonlijke gegevens moeten vastleggen ten behoeve van een eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD indien er een besmetting plaatsvind op ons ballpark. 

  Wij vragen iedereen zich te houden aan de regels, te genieten van de mogelijkheid die geboden is om onze mooie sport te blijven beoefenen en elkaar aan te spreken op gedrag als daar een aanleiding voor is. 


  UPDATE: 03-07-2020: Vanaf 1 juli mogen we weer competitie spelen. Een fantastische versoepeling die mede door de lobby van onze sportbond KNBSB tot stand is gekomen. Waarvoor hartelijk dank! 

  De versoepeling brengt enkele veranderinge mee die het spelen van competitiewedstrijden in alle leeftijdsklassen weer mogelijk maakt. Echter, het loslaten van de 1,5 meter richtlijn voor sporters boven de 18 jaar geldt alleen tijdens het sporten. Alle andere activiteiten, ook op het veld (napraten, rain delay) en na het sporten (douchen) moeten op 1,5 meter afstand plaatsvinden. 

  De Gemeente Heerhugowaard en Heerhugowaard Sport hebben ook besloten dat het Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF voor alle sportverenigingen in Heerhugowaard van toepassing is en hierop wordt ook gehandhaafd. Ons eigen protocol is hiermee overbodig geworden. Vanaf heden zullen wij dan ook het NOC*NSF protocol aanhouden. Lees het goed door voor je naar De Vork komt. 

  Het clubhuis blijft tot 1 augustus gesloten. We hebben niet de mankracht en tijd om alle benodigde voorbereidingen te doen om dit weekend en volgend weekend normaal geopend te zijn. Dat is jammer, maar besef dat we aan heel veel regels moeten voldoen. Wij gebruiken de zomerstop om samen met de Clubhuiscommissie een plan op te stellen om een veilig en gezellig clubhuis te openen na de zomerstop. 


  UPDATE: 02-06-2020: Vanaf 1 juni zijn er weer versoepelingen van kracht die ons in staat stellen om weer iets meer de teugels te laten vieren. Vanaf 1 juni mag ook de groep van 13 tot en met 18 jaar zonder 1,5 meter afstand sporten. LET OP! Dit geldt alleen voor sporten! In alle andere gevallen moet deze groep de 1,5 meter afstand wel bewaren. Denk hierbij aan school of met elkaar op straat afspreken. Denk hieraan als je na de training op het parkeerterrein staat na te praten. 

  Met deze versoepeling is het ook mogelijk voor een groot aantal jeugdleden om oefenwedstrijden te spelen. Wij hebben daarom ook een aantal richtlijnen toegevoegd aan het protocol om deze oefenwedstrijden door te laten gaan. In de basis beslist de coach of hij een oefenwedstrijd wil spelen en in overleg bepaald hij/zij met welk Herons team etc. Grootste uitdaging zit in het vinden van een plaatscheidsrechter want de regel stelt dat deze uit de jeugd moet komen en niet ouder mag zijn dan 18 jaar.

  Met de versoepeling is ook de inzet van speciale Coronacoördinatoren (Coco's) niet meer nodig. In overleg met het Kader hebben wij hen van hun taak ontheven. Wij danken de vrijwilligers die de afgelopen 4 weken elke training mogelijk konden maken hartelijk voor hun diensten! Petje af voor Tessa, Ronald, Rene V, Rene C, Thomas, Ian, Ghita, Paula, Wim, Matthijs, André, Mirjam, Michael, Sharon, Ruud en Ritzo. 


   UPDATE 10-05-2020: Door de versoepelde maatregelen van afgelopen woensdag 6 mei is het per 11 mei aanstaande ook weer mogelijk voor de groep van 18+ om te starten met trainen op de 1,5m afstand. Dezelfde regels in principe als de groep 13 jaar tot en met 18 jaar. Hiervoor moest ons protocol aangepast worden en opnieuw ter akkoord aan Heerhugowaard Sport en de Veiligheidsregio worden voorgelegd. Gister 9 mei hebben wij op het aangepaste protocol akkoord gekregen en daarmee kan onze laatste groep sporters per 11 mei weer starten met trainen. 

  Om iedereen een plaatsje te geven is er een kleine wijziging doorgevoerd in de trainingsschema's. Iedereen krijgt via zijn trainers door of er iets veranderd is en wat. Het aangepaste schema staat ook op deze pagina, alsmede het aangepaste protocol.


   UPDATE 30-04-2020: Wij hebben eind deze middag een bevestiging ontvangen van Heerhugowaard Sport dat wij mogen starten met het trainen van de jeugdleden in de leeftijd van 6 tm 12 jaar en 13 tm 18 jaar. Weliswaar onder strikte regels die gevat zijn in het "Protocol Verantwoord Sporten BC The Herons tijdens de Coronacrisis", maar voor 110 jeugdleden en hun trainers is er weer de mogelijkheid om met een aangepast trainingsprogramma te starten.

  De afgelopen dagen is er door het bestuur hard gewerkt aan het protocol en in samenwerking met het Kader is er een werkbaar protocol opgeleverd waarbij veiligheid voor kinderen en hun trainners zoveel mogelijk bewaakt wordt. Belangrijke tip hierbij is "gebruik je gezond verstand". Het protocol kan je terugvinden op onze website in dit Coronadossier.

  Naast een protocol hebben wij ook hard gewerkt aan de logistiek die deze aangepaste traiingen met zich meebrengt. Zo hebben wij voldoende sop, borstels, doeken en emmers. Er zijn Corona-coördinatoren die een oogje in het zeil houden en je helpen met het reinigen van materiaal of handen voor, tijdens en na de training. En er is een wasplaats buiten op het terrein gemaakt zodat we niet op een kluitje in de kleedkamers onze handen hoeven te wassen.

  Dit alles was echter niet mogelijk zonder de steun van ons Kader, waarvan vele ook gewoon thuis moeten werken en een zorgtaak hebben voor gezin en familie. Na het bekend maken van de versoepeling van de regels stonden zij massaal op om zo snel mogelijk weer te starten. Zonder dit enthousiasme en hun inzet zou er geen training kunnen plaatsvinden.

  Er is een aangepast rooster voor de trainingen. Je coach informeert je via de gebruikelijke WhatsApp groepen van de teams wanneer je verwacht wordt op de training. Neem vooraf het protocol door. Ook ouders adviseren wij om het protocol goed na te lezen zodat ook jullie weten wat er van je verwacht wordt. Het is niet toegestaan ons ballpark te betreden bijvoorbeeld.


   UPDATE 27-04-2020: Vandaag heeft het bestuur de laatste hand gelegd aan het club specifieke protocol om na 28 april weer te kunnen starten met het geven van training aan de jeugd tot en met 18 jaar. 

  Het protocol is gedeeld met de KNBSB en Heerhugowaard Sport in de hoop dat we snel weer kunnen starten. Zodra het is goedgekeurt delen wij het met alle leden. 

  De velden zijn op dit moment, en zelfs na 28 april, nog verboden terrein totdat de noodverordening vanuit de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is aangepast. Zodra dat gebeurt is nemen we de volgende stap in het opstarten van de trainingen.   


  UPDATE 25-04-2020: Inmiddels is het iedereen wel bekend dat de jeugd van 6 tot en met 18 jaar na 28 april onder strikte voorwaarden weer mag trainen. Het bestuur is op dit moment druk bezig met het uitwerken van een protocol waarmee de trainingen weer kunnen aanvangen.

  Het eigen Herons Protocol is een aanvulling op het Generieke Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF en de sportspecifieke aanvulling door de KNBSB. Het protocol van de KNBSB is ten tijde van dit schrijven zelfs nog in conceptfase daar het nog niet goedgekeurd is door het VWS/RIVM. De reden voor een eigen aanvulling gericht op onze situatie is omdat het bestuur van mening is dat de afspraken helder en duidelijk moeten zijn om trainers, coaches en jeugdleden op een zo veilig mogelijke manier en binnen door de overheid en KNBSB gestelde regels te laten trainen op onze velden en met ons faciliteiten. Dit eigen protocol wordt eerst aan ons Kader voorgelegd voordat we verder gaan. De doelstelling is om dat dit weekend nog af te ronden.

  Ook moeten we wachten op de aanpassing van de noodverordening vanuit de Gemeente Heerhugowaard voordat onze velden weer gebruikt mogen worden. Onze verwachting is dat het openstellen van onze velden gepaard gaat met het opleveren van een clubspecifiek protocol. Concreet verwachten wij in de loop van volgende week pas te kunnen communiceren wanneer de trainingen weer gaan starten. Wij zullen deze informatie delen via mail, website en social media.

  Alvast dank voor jullie begrip en geduld!

  Wil je meer informatie over het Generieke Protocol Verantwoord Sporten van het NOC*NSF? Klik dan hier.
  Wil je meer informatie over het concept Sport Specifieke Protocol van de KNBSB? Klik dan hier.


  UPDATE 01-04-2020: In navolging van het advies vanuit de regering en de KNBSB. Alle sportfaciliteiten blijven in ieder geval gesloten tot 28 april. De competitie zal daarom ook niet eerder kunnen starten dan 19 mei aanstaande (28 april + 3 weken voorbereidingstijd). Uit het schrijven van de bond.

  "..In de week vóór 28 april beoordeelt de overheid wat er voor de periode daarna nodig is. De KNBSB geeft op basis van die beoordeling ofwel een go voor de start van de competities of stelt de competitiestart wederom uit. Deze week neemt de afdeling Competitiezaken contact op met de verenigingen om een inventarisatie te doen welke wensen er bij de verenigingen leven voor de opzet van de competities wanneer deze weer van start mogen gaan.."

   

  Onze velden en clubhuis blijven dus in ieder geval tot en met 28 april foul territory en dus niet beschikbaar voor training of bijeenkomsten.


  UPDATE 19-03-2020: aangaande het gebruik van de binnen- en buitensportruimte heeft Heerhugowaard Sport vandaag het volgende bericht gestuurd.

  " ..Wij willen u erop wijzen dat naast alle binnensportaccommodaties ook de buitensportaccommodaties gesloten blijven tot 6 april i.v.m. de coronacrisis. Ook de velden zijn tot die tijd niet toegankelijk en mogen dus ook niet opengesteld worden om "even te sporten". Er geldt een algeheel sluitingsverbod.
  Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
   
  Met vriendelijke groet,
  Heerhugowaard Sport N.V..."

   


  UPDATE 14-03-2020: In navolging van de ontwikkelingen en maatregelen vanuit de regering en RIVM zijn ook onze activiteiten opgeschort tot in ieder geval 6 april. Wees wijs en ga ook niet zelfstandig trainen of bijeenkomen op de velden of in het clubhuis.


  12-03-2020: Vanwege de verregaande maatregelen die vanmiddag door regering en het RIVM zijn afgekondigd en het advies van het NOC*NSF en KNBSB hebben wij als bestuur in overleg met het kader besloten ook onze trainingen en oefenwedstrijden in ieder geval tot 31 maart niet door te laten gaan. Ons advies is ook om zoveel mogelijk de overige bijeenkomsten en vergaderingen op te schorten of af te zeggen. Alle trainers en coaches zijn inmiddels ingelicht. Het wedstrijdsecretariaat zal de verplaatsing of afzegging in gang zetten. Vooralsnog gaan de trainingen bij Sparks Haarlem door voor de meiden die in een samenwerkingsteam zitten. Check zelf met jouw coach of daar verandering in komt. Wedstrijden zijn wel afgelast. Wil je meer informatie?

  1. Vraag het de club bestuur@herons.nl of tc@herons.nl.
  2. Lees de informatie op de website van de KNBSB. (LINK)
  3. Lees de informatie op de website van het NOC*NSF. (LINK)

  Wij hopen dat wanneer de competitie begint, het leven weer zijn normale gang heeft gevonden en dat wij onze eerste wedstrijd gewoon kunnen spelen. Wij houden jullie op de hoogte via de site en onze social media kanalen.